Złote zasady na nadchodzące święta

Święta to czas kiedy możemy troszkę odpuścić z dietą i delektować się smakiem pysznych potraw wigilijnych. Jednak co zrobić aby wspólne biesiadowanie przy świątecznym stole nie zakończyło się przykrymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego? Jest na to kilka sposobów - a mianowicie:
- W Wigilię od samego rana jedz regularne posiłki – nie opuszczaj ich celem zjedzenia większej ilości potraw wieczorem – dzięki temu unikniesz przejedzenia, bólu brzucha i innych przykrych dolegliwości ze strony układu pokarmowego
- Zachowaj umiar – wigilijnych potraw jest 12, myślenie zazwyczaj jest takie, że trzeba wszystkiego spróbować, tym bardziej, że niektóre dania przygotowujemy tylko raz w roku. Pamiętaj, że oprócz Wigilii mamy jeszcze 2 dni Świąt. Nie wszystko musisz spróbować w Wigilię, smakiem wigilijnych potraw możesz delektować się przez kolejne dni
- W miarę możliwości spraw by wigilijne potrawy były ,,zdrowsze” np. ryba po grecku – wcale nie musi być smażona, możesz ją upiec w piekarniku; pierogi czy uszka – przygotuj je z mąki pełnoziarnistej, a do kompotu z suszu wcale nie musisz dodawać dużej ilości cukru
- Ruszaj się! – nie przesiaduj całych świąt przy stole, namów rodzinę choćby na zwykły spacer. Nawet niewielka aktywność fizyczna poprawi samopoczucie i sprawi że będziecie się czuli ,,lżej”
- Pij wodę z cytryną oraz herbatki ziołowe: miętą, koper włoski – poprawią one trawienie zjedzonych pokarmów