Ryby jako żywność funkcjonalna

Czym więc jest żywność funkcjonalna?
Definicja mówi że jest to żywność, która spełnia funkcję odżywczą a także wpływa na poprawę stanu zdrowia, samopoczucia oraz na zmniejszenie ryzyka wielu chorób
Ryby zostały uznane jako żywność funkcjonalna dzięki zawartym w nim zdrowym tłuszczom, a dokładnie dzięki zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych
z rodziny omega-3. Są to kwasy, których organizm człowieka nie może sam wytworzyć i muszą być one dostarczane z pożywieniem. Jednym z bogatszych ich źródeł w diecie człowieka jest właśnie tłuszcz rybi
Ryby są także źródłem wielu innych składników, ważnych dla ludzkiego zdrowia, m.in. pełnowartościowego białka; witamin A, D; składników mineralnych, zwłaszcza jodu, fluoru i selenu
Co tak naprawdę daje nam spożywanie ryb?
- Obniżają one poziom ,,złego” cholesterolu LDL we krwi a zwiększają poziom ,,dobrego” cholesterolu HDL
- Zmniejszają ryzyko zachorowania na choroby serca
- Hamują reakcje alergiczne oraz rozwój niektórych nowotworów
- Wzmacniają odporność organizmu
- Wpływają korzystnie na funkcjonowanie pamięci oraz pracę mózgu
- Zmniejszają stan zapalny organizmu