Nasiona chia vs Siemię lniane

Obecnie bardzo często ulegamy modzie, jeśli chodzi o zagraniczne ,,superfoods", nie doceniając lokalnych produktów -równie bądź bardziej wartościowych. Dzisiaj na tapetę bierzemy pochodzącą z Ameryki Południowej i Środkowej szałwię hiszpańską - czyli Nasiona chia oraz nasze rodzime Siemię lniane.
Oba rodzaje tych ziaren mają zbliżone do siebie działanie, m.in.:
- są bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega - 3, które m.in. wpływają pozytywnie na nasz układ sercowo - naczyniowy i gospodarkę lipidową
- posiadają porównywalną zawartość potasu i cynku
- zawierają tzw. lignany - czyli fitoestrogeny, które regulują kobiecą gospodarkę hormonalną, chronią przed osteoporozą i posiadają działanie antynowotworowe
- spowalniają wchłanianie węglowodanów, dzięki czemu mogą być stosowane przez osoby cierpiące na cukrzycę
A jakie różnice występują pomiędzy tymi dwoma nasionami?
Dla porównania nasiona chia mają 50% więcej błonnika, oraz są bogatsze w składniki mineralne takie jak wapń i żelazo, natomiast siemię lniane posiada 20% więcej kwasów tłuszczowych omega -3 i dużo więcej lignanów. Dodatkowo przygotowany ,,kleik" z siemienia lnianego na działanie ochraniające przewód pokarmowy - zmniejszając stan zapalny przełyku, żołądka i jelit (w szczególności polecany przy refluksie żołądkowo - przełykowym i wrzodach żołądka)
Z drugiej strony nasiona chia są dużo droższe ale łatwo z nich przygotować pyszny deser, z kolei siemię lniane przed spożyciem trzeba zmielić aby w pełni wykorzystać jego cenne właściwości (a przecież całe nasiona dodane do posiłków są dużo smaczniejsze niż przygotowany ze zmielonych nasion ,,kleik" :))
Jak widać zarówno szałwia hiszpańska jak i siemię lniane są bardzo cennymi produktami i warto jedne, jak i drugie włączyć do posiłków. W naszych zestawach znajdziecie posiłki z dodatkiem obu tych nasion :)