Co rozumiemy pod pojęciem „odchudzanie”?

Odchudzanie polega na jedzeniu mniejszej ilości pokarmów i na doborze pożywienia o stosunkowo niskiej kaloryczności, należy też zwiększać aktywność ruchową.
Nie może to jednak oznaczać głodzenia się; każdy musi zaspokajać swoje codzienne potrzeby żywieniowe przez dostarczenie odpowiedniej ilości białka, składników mineralnych czy witamin.
Nie należy więc rezygnować z jedzenia posiłków, ale wprowadzić odpowiednio niskokaloryczną dietę, a także prowadzić aktywny fizycznie tryb życia.
Aby obniżyć ciężar ciała proponujemy:
- spożywać mniej produktów wysokoenergetycznych (szczególnie zaś obfitujących w tłuszcze),
- jeść więcej produktów bogatych w błonnik np.: warzywa, owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe.
- wysokoenergetyczne produkty- tłuste zastąpić niskoenergetycznymi nie rezygnując jednocześnie z bogatych w węglowodany złożone produktów takich jak: ryż, ziemniaki, chleb - jeść regularnie, nie podjadać między posiłkami a co najważniejsze nie głodzić się!